Menu

Je website beheren

Gedurende het zoeken naar informatie bent u de term CMS vast al tegengekomen. CMS programma’s maken het plegen van onderhoud aan de website makkelijker. Het is een stuk programmatuur dat op uw webhosting pakket moet worden geïnstalleerd.

De content en de layout worden bij een goed CMS pakket van elkaar gescheiden. Er valt meer over te lezen op pagina Mijn website samenstellen. Het CMS pakket zorgt dat uw tekst in de juiste opmaak wordt weergegeven. Zo wordt het mogelijk om uw eigen website te beginnen, zonder dat u iets over HTML of CSS hoeft te weten. Zou u geen tools gebruiken voor het beheer, dan zou u alles met HTML en CSS moeten doen.

Ook is het zo dat iedere pagina een eigen HTML bestand nodig heeft wanneer u geen CMS systeem gebruikt. Als u pagina’s wilt toevoegen, moeten er extra HTML bestanden worden aangemaakt. Bij een CMS zal bij elke request hetzelfde stuk code worden uitgevoerd en die zal de specifiek opgevraagde gegevens uit de database halen. Het onderhoud is dan een stuk beter te doen dan wanneer er tientallen of honderden bestanden nodig zijn.

Bijvoorbeeld de situatie waarbij het telefoonnummer van uw bedrijf verandert. Dan mag u de wijziging in ieder HTML bestand doorvoeren wanneer uw site niet van een CMS voorzien is. Wanneer de site met een CMS goed is opgezet, hoeft u de wijziging slechts eenmaal door te voeren.

Het overdragen van het beheer is ook makkelijker te doen als het een website met CMS betreft. Zijn er geen beheertools, dan kunt u de website alleen aanpassen door de broncode te bewerken.